22. února 2017

Návod na pastelkovník

Sice stroj mám teď u doktora (jenom na seřízení ;-) ), ale mám pro vás šicí článek. Ušila jsem si pastelkovník, protože s pastelkami hodně cestuji a nevyhovovala mi kovová krabička. Navíc už mě začal iritovat zvuk krátkých pastelek narážejících do kraje krabičky, který se projevoval i v tupení pastelek.


Pastelkovník jsem ušila z bavlny na 40ks pastelek a 3 širší přihrádky např. na fix, pentilku nebo gumu v tužce. Projekt je jednoduchý cca na 1 hodinu - nejdéle trvá rozměření a přišití gumy.

Co budete potřebovat?
  • látku na vnitřek - bavlna obdélník o rozměru 52 x 22 cm
  • výztuhu na vnitřek - nejlépe nažehlovací vlizelín obdélník o rozměru 52 x 22 cm (dodává pouzdru pevnost a případnou měkkost a chrání pastelky)
  • látku na vnějšek a klopu na špičky - obdélník 52 x 22 cm a 49 x 6 cm
  • širší guma 93,5 cm
  • šňůrka na zavazování cca 110 cm
Poznámka: v rozměrech jsou již zahrnuté švy 1 cm.

Postup:
  1. Vezmeme si látku na klopu na špičky a na dlouhé straně si jí zahneme 1 cm do rubu a prošijeme.
  2. Na vnitřní látku si nažehlíme výztuhu.
  3. Položíme si vnitřní látku lícem nahoru a na ní si položíme k dlouhému okraji látku na klopu lícem nahoru a tak, aby prošitý vrch mířil nahoru a klopa byla vycentrovaná. Krátké strany klopy si zahneme 1 cm do rubu. Přišijeme ke kraji s 0,5 cm švem.
  4. Uprostřed krátké strany si naznačíme začátek gumy a rozměříme si rozestupy: 3 cm, 4 - 43 cm po 1 cm, 45 cm, 47 cm, 49 cm. V těchto místech budeme přišívat gumu. Délka gumy je v rozestupu 3 cm - 43 cm 80 cm (tj. 2 cm gumy = 1 cm látky), na začátku a na konci se délka gumy rovná délce látky a mezi 43 - 49 cm je délka gumy 7,5 cm (tj. 2,5 cm gumy = 1 cm látky). Přišijeme si gumu. V místech 3 cm, 13 cm, 23 cm, 33 cm, 43 cm a 49 cm prošijeme celou šířku látky včetně klopy, přičemž první a poslední prošití připevní klopu na pastelky. (Obrázek: žlutá prošít celou šířku, růžová jen přišít gumu) 
  5. Přišpendlíme si střed šňůrky na zavazování k pravé straně pastelkovníku tak, aby šňůrka směřovala do látky a střed byl cca 1 cm vedle látky.
  6. Položíme si vrchní látku lícem na líc vnitřní látky a přišijeme kolem dokola s 1 cm přídavkem na švy. Necháme si cca 10 díru na otočení.
  7. Otočíme pastelkovník na líc, srovnáme si díru na otočení a proštepujeme kolem dokola.
  8. Teď už jen naplníme pastelkami a zamotáme ;-) 


Vlastní úpravy: Pokud chcete pastelkovník na více/méně postelek, tak je jednoduché přidávat/ubírat po 10 ks - jen přidáte/uberete u všech látek na šířce 10 cm a u gumy o 20 cm ;-) Jinak tahle velikost je na cesty ideální, protože po rozložení se ještě vejde i na menší stůl ;-)

Pastelkovník jsem si chtěla ušít už delší dobu, ale dostala jsem se k tomu až teď, protože jsem si chtěla vzít pastelky s sebou do porodnice na vybarvování omalovánek. Tohle pouzdro je super pro všechny malé i velké umělkyně a umělce, ať už budete kreslit, vybarvovat omalovánky nebo razítka na přáníčka ;-)


Přeji spoustu kreativní energie ;-)
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...