2. ledna 2017

Návod na kostýmy papoušků

Tenhle článek už mám rozepsaný opravdu dlouho. Nějak jsem pořád nebyla spokojená s fotkami, ale řekla jsem si, že s tím asi už nic nenadělám, tak je tady.
V listopadu jsme s prckem měli podzimní akci, jejíž součástí byl i karneval. Nejtěžší bylo asi vymyslet kostýmy - po chvíli hledání na pinterestu jsme se rozhodli, že budeme papoušci :-)


Bohužel mě napadlo, že o kostýmech napíšu, až po došití, tak mám návod pouze textový s kreslenými obrázky. Ale nejedná se o kdovíjaké šití, takže by to mělo stačit i takhle ;-) Dětský kostým je na batole, prcek má teď velikost 84 a kostým pro dospělého odpovídá ca 165 cm výšce, ale velikost určuje tričko a moc se nestřílí z toho, jestli křídlo bude přes celou ruku nebo kratší - i tak jsou celkem těžká.

Co je potřeba k ušití?
- tričko
- zbytky úpletů na čepičku (dítě) a ozdobení trička (já recyklovala stará trika)
- plátno na základ křídel ca 50 x 50 cm (dítě) / 100 x 100 cm (dospělý)
- pruhy barevných látek široké ca 12 cm (dítě) / 22 cm (dospělý) na peří křídel
- na čelenku pro dospělého pruh barevné látky 10 x 35 cm a gumička dle velikosti hlavy
- dostatek ladících nití (zvlášť kostým pro dospělého opravdu žere nitě)

Pomůcky
- nůžky
- křída
- šicí stroj
- jehla na ruční šití
- špendlíky
- žehlička + žehlící plocha (nepíšu to v textu, ale žehlím absolutně všechno před stříháním)

Postup

Tričko
  1. Nastříháme si dle střihu peříčka na ozdobu triček ca 19 ks (děti) / 32 ks na dospělé ze zbytků úpletu.
  2. Peříčka si našpendlíme na tričko do tvaru náprsenky tak, aby nebylo vidět horní ca 1 cm z peříček ve spodních vrstvách. 

  3. Peříčka přišijeme na tričko entlem (cikcak stehem).
Křídla
  1. Ustřihneme si z plátna kruh o průměru 50 cm (děti) / 100 cm (dospělý) a ten rozstřihneme na čtvrtiny (tím získáme dvě křídla dvě podšívky). 
  2. Přehneme si látku na peří napůl, vyžehlíme a nakreslíme si řadu peříček podle střihu tak, že rovná strana leží na přehybu (viz obrázek u střihu). Počet peříček je u dětského kostýmu cca 1-3-4-8-10-13 a u dospělého 3-4-6-8-10-12. Počet je jen orientační- záleží na tom, jak chceme mít peříčka hustě u sebe. Jinak pruhy nemusí být v kuse - nastavování není vidět ;-)
  3. Oentlujeme jednotlivá peříčka a pak teprve obstřihneme.
  4. Vezmeme si základy křídel a položíme třeba na podlahu tak, jak budou na zádech a začneme špendlit z oblého kraje. Vzhledem k tomu, že máme rovné řady peříček, tak budeme dělat ve středu každého peříčka malý sklad, aby jsme docílili zaoblení a 3D efektu peří. Je dobré udržet stejný směr skladu na jednom křídle a na druhém opačný, vypadá to líp ;-) přišíváme po jednotlivých řadách. U malého jsem dala peříčko i do vrcholu, ale hůř se s tím pracovalo, takže dospělý kostým ho už nemá. 


  5. Přes pošité křídlo dáme podšívky a našpendlíme. U oblého okraje si ohneme peříčka dovnitř, ať je omylem nevšijeme do podšívky. Sešijeme, ale necháme si na jedné z rovných stran díru na obrácení. 
  6. Ostřihneme si rohy a nastříháme si opatrně oblouk tak, aby jsme neporušili šev.
  7. Otočíme na líc, vyžehlíme a zašijeme díru na otočení.
Čepička pro dítě
  1. Ušijeme čepičku podle návodu v odkazu se střihem.
  2. Na vrchol čepice našijeme třásničky (obdélníky o rozměrech ca 1 x 5 cm) - já jich našila 5 ks ze stejných zbytků úpletů.
Čelenka pro dospělého
  1. Vyrobíme si jednotlivá pera jako na křídla - 3 ks.
  2. Vezmeme si pruh látky na čelenku a našpendlíme si na střed delší strany pera, ale tentokrát děláme dva sklady proti sobě.

  3. Přehneme látku přes pera a sešijeme - dáme pozor, aby jsme si nevšili vrcholy per do švu.
  4. Otočíme na líc a vyžehlíme.
  5. Nezačištěné kraje ohneme ca 1 cm dovnitř a vložíme do každé strany 1 konec gumy tak, aby vznikla čelenka a sešijeme.
Kompletace
  • dětský kostým: ručně přišijeme křídla k rukávu trička a na konec křídla přišijeme buď kruh z gumičky, aby pasoval na zápěstí, nebo delší stuhu na zavázání kolem ruky. Na nožičky jsme malému dali ladící punčošky.
  • dospělý kostým: nejlépe stejně jako dětský, pokud máte tílko jako my, tak jsem nepřišívala k triku, ale na křídlo přišila stuhu a křídla přivázala k ramínkům trička a pak dohromady. Já jsem si vzala legíny a manžel kraťasy.



Doufám, že návod k něčemu je, kostým je sice jednoduchý ale opravdu pracný, ale nám se to vyplatilo - vyhráli jsme nejlepší rodinou masku :-)

Pokud se vám článek líbil, sdílejte dál a pokud ušijete, nezapomeňte se pochlubit ;-) Pokud se přihlásíte k odběru emailem, tak vám žádný článek neunikne a mám ještě další rozepsané ;-)

K.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...