23. ledna 2017

Plenkovník

Vzhledem k tomu, že teď docela často chytnu do ruky jen věci na přebalování a nepoužívám celou tašku na kočár, tak jsem si ušila plenkovník - organizér, díky kterému nebudu mít v kabelce rozházené pleny a nezapomenu v ní zahrabanou mastičku ;-)


Plenkovník je super praktická věc, tak se určitě vyplatí ho mít ;-) Já jsem svůj organizér koncipovala na velké DM ubrousky, DM plenky o velikosti 4 a na Rybilku. Ale střih si určitě snadno upravíte na svoje preferované produkty.

Co budete potřebovat?
  • Vnější látku 72 x 27 cm
  • Středně silnou výztuhu nejlépe nažehlovací 72 x 27 cm
  • Podšívku 72 x 27 cm
  • Gumičku na zavírání 27 cm a na mastičku asi 8 cm
 U látek už je počítáno s 1 cm švovým přídavkem. Pokud potřebujete změnit rozměry tašky, tak stačí rozložit na stůl nebo líp na řezací podložku a hned uvidíte rozměry:
  • Délka pruhu: délka obdélníku 40 cm + rozměr levé klopy 15 cm + rozměr pravé klopy 15 cm +  přídavek na švy 2 cm = 72 cm
  • Výška pruhu: výška obdélníku 25 cm + přídavek na švy 2 cm = 27 cm


Podle těchto "vzorečků" si snadno upravíte rozměr tak, aby vám vyhovoval.

Postup šití
  1. Nažehlíme si výztuhu na vnější látku.
  2. Sešpendlíme si lícem k sobě vnější látku a podšívku a sešijeme na krátkých stranách 1 cm od kraje.
  3. Sešité si položíme vnější látkou k sobě (stále nepřetočené) a rozžehlíme si švy od sebe.
  4. Na rubu vnější levé strany si odměříme velikost klopy 15 cm a v této vzdálenosti si ohneme látku dovnitř. Totéž uděláme i s podšívkou. Vznikne nám na kraji "kapsa". Celé sešpendlíme. 
  5. Zopakujeme na pravé straně s tím, že mezi lícové strany vnější látky si vložíme gumu na zavírání.
  6. Sešijeme si jednu stranu celou s 1 cm přídavkem a ve druhé si necháme díru na přetočení. 
  7. Přetočíme na líc dírou a díru si zašijeme matracovým stehem
  8. Vyrobíme si poutko na mastičku - ohneme gumičku kolem mastičky tak, aby mastička nevyklouzávala a konec si zaentlujeme. 
  9. Poutko přišijeme rovnostehem do středu plenkovníku - já to mám schválně skrz všechny vrstvy, aby to nikdo neurval - šití se mi ztratilo ve vzoru, ale můžete si poutko přišít hned na začátku na podšívku, jen bych to raději podložila, člověk tu mastičku fakt tahá ve spěchu, kord když přebaluje batole, které se snaží utéct ;-) 

Tenhle projekt je velice rychlý, pokud si správně sešpendlíme a sešijeme podšívku s přední látkou ;-) Musím říct, že od té doby, co plenkovník máme, tak se mi nestává, že zapomeneme doma mastičku a nebo že hledáme jednotlivé komponenty po pokojíku, protože je malej objevil a uklidil po svém ;-)



Přeji spoustu tvůrčí energie ;-)

K.

3 komentáře:

  1. Dobrý večer,plenkovník je super,moc se Vám povedl.Také využíváme,aspoň jsou plenky pěkně pohromadě a nehrnou se dole v tašce:-))) Zdravím Saša.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...